Tvättråd av naturmaterial
Ull, lin, siden och hampa är naturmaterial som har använts av människor i tusentals år. Fåren är skapade till att gå utomhus året runt, även när det är hårt väder. Likaså linet och hampan har trivts bra i vårt kalla nordliga klimat. Detta gör att dessa fibrer fungerar bra vid regn, snö, väderomslag och blåst. Varken ullen, linet, hampan eller silket har utsatts för farliga kemikalier, så de är skonsamma för ömtålig och känslig hud.
Ull, lin, hampa och siden tål daglig vattentvätt men man behöver inte tvätta så ofta. Naturmaterial släpper också ifrån sej smuts lätt i vatten. Eftersom dessa material andas, släpper igenom fukt och motverkar transpiration kan man ha plagget direkt mot kroppen i minst 14 dagar utan att behöva tvätta det. Man kan istället vädra plagget lite då och då för en uppfräshning. En ullkofta/tröja behöver inte tvättas mer än högst en gång per år, och vid mer sällan användning - vart fjärde år.
Tvättråd ull:
Ulltvättprogram 40°.
Använd ett milt tvåltvättmedel (gärna ulltvättmedel) och centrifugera sedan på högsta varvtal.
Därefter kan plagget hängas eller plantorkas för slutlig torkning. Vid strykning - högsta ånga och värme.
OBS! Använd aldrig fintvättprogram eller torktumling.
Tvättråd lin:
Tvätta i tvättmaskinens ulltvätt- eller handtvättprogram i 40-60° beroende på hur hårt smutsat
plagget är.
Om plagget är hårt smutsat kan man lägga det i förtvätt ca 10 minuter i mycket hett vatten.
Använd ett milt tvättmedel.
Färgade linplagg tvättas tillsammans med liknande färger.
Centrifugera skonsamt på lagt varvtal. Torktumla ej!
Lin kan krympa något vid tvätt (oblekt lin krymper mer) men vid användning brukar det töja ut sig igen till ursprungliga mått.
Vid strykning - högsta ånga och värme.
Stickade linplagg drar ihop sig efter tvättning så de bör sträckas direkt efter tvätt.
Mät gärna plagget innan tvätt, och sträck sedan ut det till ursprungsmåtten.
Man kan även ta strykjärnet till hjälp och ångstryka ut de rätta måtten.
Plagg av tyg bör alltid strykas när de fortfarande är något fuktiga. Då går det fort och lätt att få dem släta.
Tvättråd silke:
Tvätta i tvättmaskinens ulltvättprogram, 30-40°. Använt ett milt tvåltvättmdedel.
Centrifugera skonsamt på lågt varvtal.
Sidenplagg kan krympa något, men det motverkas om man stryker plagget från avigsidan när det är fortfarande fuktigt. Vid strykning - högsta ånga och värme.
Tvättråd hampa:
Hampa är en stark fiber som tål att utsättas för högre slitage är ovannämnda fibrer.
Tvätta i tvättmaskinen, valfritt program 40-90°. Valfri centrifugering.
Några frågor och svar
Fråga: Vad är det för skillnad mellan Ulltvätt- handtvätt- och fintvättprogram?
Svar: Fintvättprogram var från början tänkt för syntetmaterial. På vissa nyare maskiner kallas det programmet numera för syntettvättprogram. Syntet är plast, och plast kommer från råoljeindustrin. Plastmaterial släpper inte smuts så lätt ifrån sig, utan smutsen måste "bankas" ur plagget. Så fintvättprogrammet är egentligen i praktiken ett plågoprogram för naturmaterial. Varför det heter fintvättprogram, är därför att på 60-talet när syntetfibrerna kom, så var de "fina" och moderna textilier. Fintvättprogrammet kan användas till att tova/filta ullplagg som ska krympas. Handtvättprogrammet är i stort sett detsamma som ulltvättprogram, skillnaden kan vara att det centrifugeras mellan varje sköljning, vilket kan vara till fördel för ullplagg.
Fråga: Varför ska man centrifugera ullplagg på högt varvtal?
Svar: För det första att ull tål hög centrifugering utan problem, och för det andra är om man inte centrifugerar väl, innehåller den tvättade ullen mycket vatten som tynger, plagget kan tappa formen och det blir lång torktid.
Fråga: Kan man verkligen stryka naturmaterial med högsta värme på strykjärnet?
Svar: Ja det kan man. Ull, lin, hampa och silke tål höga temperaturer. Bäst mår textilien om man också har högsta ånga, eller att plagget är lätt fuktigt vid strykningen. Plastmaterial smälter däremot vid hög temperatur. Om plagget är blandmaterial, får man ta hänsyn till det känsliga materialet.